A special train departed London Paddington and traversed the whole of the GWR to complete the first rail journey to After the opening, for several months, work continued to finish the tunnel's western portal near Commentators and critics voiced concerns and disapproval about the unlined section of the tunnel; they believed that it lacked solidity and was a danger to traffic.The alignment of the Box Tunnel has been the subject of serious discussion in the It has been asserted that it is impossible to guarantee the effect on a particular calendar day, because the angle at which the sun rises on a given date varies with the cycle of leap years.…I have found no documentary evidence for the often-repeated story that Brunel aligned the Box Tunnel so that the rising sun shone through it on his birthday, even though careful examination shows that it could indeed do so, and it is certainly a good story.A mathematical exploration of the possibility of the phenomenon occurring on Brunel's birthday has been undertaken by C.P. During the 2010s, overhead electrification infrastructure was installed so that electric locomotives could be used on the GWML. Train services between Chippenham and Bath have resumed as a result.According to Network Rail, the tunnel opened in June 1841 and has become one of Isambard Kingdom Brunel's The rail firm is spending £50m on its Great Western Electrification Programme to ultimately cut journey times between London Paddington and Swansea.Track has had to be lowered in parts to avoid making changes to historic infrastructure such as Box tunnel, Dundas Aqueduct, Middle Hill tunnel and Sydney Gardens.In the last six weeks, more than 10,000 new sleepers have been laid and 160,000 tonnes of rubble removed from the track around Box tunnel.The BBC is not responsible for the content of external Internet sitesThe Prince of Wales led a two-minute silence, marking the day World War Two ended with Japan's surrender.

The railway tunnel is 1.83 miles (2.95 km) in length, straight, and descends on a 1 in 100 gradient from its eastern end. This section includes Box tunnel, which is at a steeper gradient: 1 in 100. When Brunel designed the Great Western Railway he wanted to make it the flattest, straightest line he could.

The tunnel is 1.83 miles (2.95 km) in length, straight, and descends on a 1 in 100 gradient from the east. Box Tunnel was constructed between December 1838 and June 1841 for the The tunnel would have a steep gradient of 1 in 100.

… Work was divided into six sections; access to each was via a 25 foot (7.6 m) diameter ventilation shaft, which ranged in depth from 70 feet (21 m) at the eastern end to 300 feet (91 m) towards the western end.Candles provided the only lighting in the workings and were consumed at a rate of one tonne per week, which was equalled by the weekly consumption of explosives.Once the eastern section had been blasted out, it was cut to form a gothic arch and left unlined.The restrictions imposed by the site contributed to a delay in the tunnel's completion. Most of its 118 miles were either level or had gradients no steeper than 1 in 1000. Construction started in September 1836 - opened in June 1841. Box Tunnel. During the post-war years, portions of the ammunition depot were redeveloped for other facilities, including the Atkins.…full illumination [of the tunnel profile] can occur on April 7 in three (non-Leap) years out of four, whereas in a Leap-Year this should occur on April 6. Historical background. Box Tunnel passes through Box Hill on the Great Western Main Line (GWML) between Bath and Chippenham. A 170-year-old rail tunnel near Bath reopens following six weeks of work to prepare it for electrification. Swindon is at the highest point, and the line than falls to Bath. Box Tunnel was modified for the catenary and associated infrastructure. These are external links and will open in a new windowA 170-year-old rail tunnel near Bath has reopened following six weeks of work to prepare it for electrification.Six miles (9.6km) of track, which passes through the historic Box Tunnel, had to be lowered to allow enough space for electrical equipment overhead.